Wat is kennismanagament systemen nieuw engels
Work Smarter, Perform Better: Discover Everything About Knowledge Management Systems

When we talk to our clients about knowledge management systems, we often hear the same questions. That’s why we’ve briefly answered the most frequently asked questions below.

Want to know more? We provide detailed explanations for each of these questions in our whitepaper: "Everything You’ve Always Wanted to Know About Technology in Knowledge Management."

I WOULD LIKE TO HAVE THE WHITEPAPER

Wat is een kennismanagementsysteem?

Een kennismanagementsysteem (KMS) is een softwaretoepassing of platform waarmee organisaties kennis en informatie kunnen creëren, beheren, organiseren en delen. Het biedt een gestructureerde en centrale opslagplaats waar medewerkers kennis kunnen vastleggen, documenteren en opslaan, zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor anderen binnen en buiten de organisatie. 

Waarom heb je een kennismanagementsysteem nodig?

Een KMS maakt informatie binnen een organisatie gemakkelijker en sneller beschikbaar en toegankelijk. Daarmee wordt de productiviteit verhoogd, de consistentie van informatie gewaarborgd en wordt het delen van best practices gestimuleerd. Door het effectieve beheer van kennis kunnen organisaties betere beslissingen nemen, efficiënter werken en waardevolle informatie behouden, ook wanneer medewerkers de organisatie verlaten.  

Wat zijn de voordelen van een (goed ingericht) kennismanagementsysteem?

Kort gezegd draagt een kennismanagementsysteem bij tot een efficiëntere organisatie en verhoogt de klant- en medewerkertevredenheid. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar door een hogere First Time Right (FTR), lagere Average Handling Time (AHT), hogere Net Promoter Score en andere beter scorende KPI’s.

 Kan ik niet gewoon Sharepoint gebruiken als kennismanagementsysteem? 

Nee. SharePoint is minder geschikt als kennismanagementsysteem, omdat de nadruk ligt op documentendeling en samenwerking in plaats van gestructureerd kennisbeheer. Zo kent Sharepoint bijvoorbeeld geen functionaliteiten als automatische classificatie, semantisch zoeken en uitgebreid taxonomiebeheer. Bovendien is SharePoint niet gericht op het omni-channel bedienen van klanten.

 Welke kanalen kun je aansluiten op een kennismanagementsysteem?

Een omnichannel KMS kan worden geïntegreerd met websites, mobiele apps, chatbots/virtuele assistenten, e-mailondersteuning, sociale media en telefonische klantenservice. Het doel is om consistente en relevante informatie te geven via verschillende kanalen en een naadloze klantervaring te bieden.

 Is een KMS hetzelfde als een CMS?

Nee. Een KMS (kennismanagementsysteem) is gericht op het beheren, delen en gebruiken van kennis binnen en buiten een organisatie om problemen op te lossen en vragen te beantwoorden, ongeacht het kanaal.

Een CMS (contentmanagementsysteem) is voornamelijk gericht op het gemakkelijk publiceren, bewerken en beheren van content op digitale kanalen zoals websites en apps, en heeft geen focus op het leveren van kennis of het bieden van antwoorden op vragen.

 Hoe weet je welk kennismanagementsysteem geschikt is voor jouw organisatie?

Als je op zoek gaat naar nieuwe kennisbank, is de eerste stap om de organisatie, bedrijfsprocessen en kennisbeheerbehoeften te analyseren. Daarna kun je advies inwinnen over verschillende KMS-opties, een gedetailleerde vereistenlijst en RFP opstellen, voorstellen evalueren en de implementatie plannen en uitvoeren. TKC digital helpt je daar graag bij met begeleiding en training. Neem daarvoor contact met ons op.

 Wat kost een kennismanagementsysteem? 

De kosten van een kennismanagementsysteem (KMS) variëren afhankelijk van het prijsmodel van de leverancier. Opties zijn bijvoorbeeld abonnementen op basis van het aantal gebruikers, pay-per-use-modellen en eenmalige licentiekosten. Het is daarom belangrijk om verschillende leveranciers te vergelijken, functionaliteiten te bekijken en rekening te houden met factoren zoals het aantal gebruikers en de totale kosten op lange termijn.

 Is een kennismanagementsysteem zelflerend? 

De mate waarin een kennismanagementsysteem (KMS) zelflerend is, varieert. Sommige KMS-oplossingen maken gebruik van AI-technologieën, zoals automatisering van processen, geavanceerd zoeken of aanbevelingen en analyse. Onderzoek daarom bij de selectie van een KMS de specifieke AI-functionaliteiten en bekijk of die passen bij de behoeften van de organisatie.

 Ik heb hulp nodig bij een kennismanagementsysteem. Kunnen jullie helpen? 

Of je nu een nieuw kennismanagementsysteem wilt aanschaffen, hulp nodig hebt bij de nieuwe implementatie of juist het huidige systeem beter in wilt richten, TKC digital helpt je graag! Neem contact met ons op als je wilt sparren, de mogelijkheden wilt bespreken of gewoon een vraag hebt.

Sign up for our newsletter

Stay up to date with the latest developments and events from TKC digital!